Som student på A-sektionen kommer du dagligen behöva handskas med flertalet datorprogram. Dessa finns att tillgå i hela SBI-husets datorer, men då antalet datorer är begränsat, och du en vacker dag kanske önskar sitta ute i solen med din egen dator, finns många av programmen också tillgängliga till din egen dator. Dessa tillhandahålls via så kallade studentlicenser, och innebär i vissa fall en något mer begränsad version av programmen. Här beskriver vi kort de mjukvaror vi använder mest, både i undervisningen och professionellt.

Autodesk
AutoCAD, Revit och Maya är exempel på program som A-och-AT-studenten använder från Autodesk. Dessa finns att ladda ner på deras hemsida. Kravet är att du registrerar dig, och anger din Chalmersmejl som mejl (för att autentisera dig som student).

Chalmers Programvaruresurser
Via Chalmers Studentportal kan du ladda ner flertalet program i något begränsade versioner, så som MatLab och ShareLatex. Instruktioner finns under Programvaruresurser, där du loggar in med ditt CID.

Adobe Creative Cloud
Photoshop, Illustrator och InDesign är tre oumbärliga program som tyvärr inte finns att tillgå gratis som student. Dock finns det fina studentpriser på Creative Cloud, där alla Adobes viktigaste program ingår. Självklart finns de tre programmen installerade på skolans datorer i våra lokaler.

SketchUp
3D-modelleringsprogram som finns som både gratis och betalande versioner. Intuitivt program som det undervisas i på skolan, därför finns mjukvaran på skolans datorer. 

Rhinoceros 3D
3D-modelleringsprogram, kallas ofta “Rhino”, som finns gratis för en 90 dagars trial, sedan kostar det. Intuitivt program som det undervisas i på skolan, därför finns mjukvaran på skolans datorer. Innehåller plug-inen Grasshopper som används för att programmera modelleringen.

V-Ray
Renderingsprogram som kostar och som är en plug-in för de flesta 3D-modelleringsprogram. Programmet genererar bilder av en modell med inställningar som liknar en riktig kameras. Finns installerad på skolans datorer till Rhino och V-Ray.

Personlig hemkatalog
Alla studenter har en personlig hemkatalog på Chalmers filserver. En hemkatalog är en katalog/mapp/folder där du kan spara dina filer centralt på Chalmers server från din personliga dator, så du kan arbeta med samma filer hemma som på skolan. Denna katalog säkerhetskopieras varje dygn, det är ett säkert sätt att spara sina filer. Din Windows hemkatalog monteras automatiskt när du logga in på StuDAT och finns under computer på Z:


Problem?

Har du frågor om program och/eller licenser rekommenderar vi dig att kontakta Chalmers IT-support. Dit kan du också vända dig om du stöter på problem med ditt CID-inlogg och/eller skoldatorerna i allmänhet.